köttdjur ses som produktionsenheter och vi ser bort från faktum att det är individer

I vänsterspalten ska så småningom en tabell fungera över hur många djur som dödas/mördas i världens kött-, mjölk och ägginsustri från och med att min bloggsida öppnas. Personligen anser jag den väldigt tänkvärd. Hela tiden, varje sekund dödas/mördas djur för våra intressen utan att vi tänker på det. I och med de höga siffrorna, och att vi tar det som självklart att döda djuren för att sedan äta dem, glömmer vi lätt att det är individer som dödas. Individer med en biografi (som djurrättaren tom regan så smart uttryckte), med en mamma, syskon och med ett intresse att leva. Det är just detta vi blundar för. Fast, egentligen så mycket mer.

Många anser att det värsta man kan göra mot ett djur är att döda det för tidigt (vilket är ett djurrättsämne). Det jag har mest emot köttindustrin är det enorma lidandet den utsätter djuren för (djurskyddsämne).

I djurskyddslagen står det att djur ska skyddas mot onödigt lidande. Problemet är att köttdjuren anses som allmännytta och därmed ses som produktionsenheter, istället för individer, och får utstå ett större lidande än exempelvis husdjur får utstå - även utifrån en djurskyddslagsynpunkt. Inte nog med det: för att kontrollera att djurskyddslagen efterföljs har ju staten anställt djurskyddsinspektörer, som bland annat ska utföra tillsynskontroller. Då både antalet djurskyddsinspektörer och resurser för djurskyddet är lågt, hinner djurskyddsinspektörerna sällan med de viktiga tillsynskontrollerna då de akuta ärendena måste prioriteras först. Detta är stora luckor som djuren får lida för - särskilt djuren i köttindustrin som är de som betalar priset. Och myndigheterna skryter med att vi är landet med världens bästa djurskydd. Ändå är det samma myndigheter som inte tillämpar lagen och bland annat lät Djurrättsaliansens arbete om kartläggning av grisarnas liv ge aktivisterna, som gjorde granskningen, straff. Djurägarna gick fria då bevisen ansågs som vaga.


Kartläggningen på svenska grisgårdar som djurrättsalliansen gjort under två år. Detta är mataffärens kött. Varning för verkligheten - starka bilder i filmen.

Om vi inte åt djur skulle vi inte behöva tänka på att skydda de mot detta onödigt lidande, som tyvärr sker dagligen. Men nu när människor äter djur är det enda rätta, om man vill fortsätta äta kött, att välja kött från de gårdar där grisar har det bra. Detta för att djurskyddslagen eller statens resurser inte säkerhetsställer att djuren på tallriken haft det bra den tid de levt. Visste ni bland annat att enda gången de flesta grisar ser dagsljus är när de förs till slakteriet? En resa som tar flera timmar.

Det bästa (!) alternativet är såklart vegetarisk mat, allt fler går över till den vegetariska/veganska kosten och det bevisar att Sverige är påväg i rätt riktning. En svensk äter 170 kilo kött om året, 170 kilo liv om året. Du kan minska det genom att byta ut i alla fall några rätter i månaden mot vegetariskt. Hört talats om den köttfria måndagen? Gör din måndag köttfri! Några steg som ger minskad köttproduktion, som räddar liv. Här finns några gratis recept: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/recept

En annan orsak till varför vegetarisk/vegansk mat är bättre är svälten i världen. 854 miljoner människor lever idag i svält. Det går åt tio gånger mer resurser att producera ett kilo kött än ett kilo baljväxter med motsvarande mängd protein.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0